Historie intocht

Intocht van Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas is een jaarlijks televisieprogramma, waarin live verslag wordt gedaan van de intocht van Sinterklaas in Nederland. Het programma wordt sinds 1952 elk jaar midden november uitgezonden op een zaterdagmiddag. Sinds 1994 is dit altijd de eerste zaterdag na Sint Maarten, daarvoor was het meestal wat later. De intocht van 1960 in Rotterdam was op een woensdagmiddag.
De allereerste intocht van Sinterklaas vond plaats in 1888 in Venray.

 

In Purmerend vindt de Sinterklaasintocht elk jaar plaats op de zondag direct na de intocht in Nederland. De Sint heeft hier bewust voor gekozen. Hij wil zo snel mogelijk de Purmerendse bewoners begroeten en heeft Purmerend daarom zo snel na de landelijke intocht gepland staan. De Sint laat de organisatie van de intocht over aan de Stichting Purmerend Marktstad. Deze samenwerking bestaat al zeker sinds 1971.

Direct na de landelijke intocht vaart de Sint  met de stoomboot naar de kom van het Noordhollands kanaal en zet op de Kanaalkade, ter hoogte van de Kanaalstraat voet op Purmerendse bodem.

De intocht wordt meebeleefd door duizenden toeschouwers waarbij de kinderen de overhand hebben. De intocht kenmerkt zich door haar open en feestelijke karakter waarbij de Sint alle tijd neemt om de kinderen te begroeten.